Přístavba školy, nová školka i odpočinkový areál

To vše v těchto dnech realizují kolegové z partnerského města Burglengenfeldu. Při krátké pracovní návštěvě uskutečněné v úterý 14. září to mohli zkontrolovat zástupci radotínské radnice a navíc upřesnit plány na akce v nejbližší době.

Aktuální „covidová“ situace v obou zemích, blížící se celostátní volby (v září v Německu, v říjnu u nás), ale hlavně lokální společné záležitosti – Havelské posvícení 2021 a zahájení přípravy oslav 30 let trvajícího partnerství Radotín – Burglengenfeld, to byla hlavní témata krátké návštěvy starosty Karla Hanzlíka, místostarosty Miroslava Knotka a tajemníka úřadu Pavla Jiráska v bavorském Burglengenfeldu.

Návštěva v partnerském městě Burglengenfeld, 14.9.2021
Společné foto z návštěvy v partnerském městě Burglengenfeldu, 14.9.2021
Starosta Městské části Praha 16 Karel Hanzlík, místostarosta Miroslav Knotek a tajemník radotínského úřadu Pavel Jirásek se starostou Thomasem Geschem a ostatními bavorskými kolegy.

Nejbližší akcí, kde by měli být zástupci obou zemí, bude Havelské posvícení konané v Radotíně 9. a 10. října. Současná celosvětová situace ale znamená značná omezení a i počet hostů bude výrazně nižší, než bylo v minulosti obvyklé. Navíc budou moci přijet pouze ti plně naočkovaní proti nemoci covid-19.

„Věřím, že příští rok bude již situace mnohem lepší a že si všichni a v obou městech budeme moci užít oslavy krásného kulatého výročí – 30 let partnerské spolupráce,“ shrnuje po návratu z cesty starosta Hanzlík. „Pokud tomu tak bude, budou součástí programu velké akce jak u nás, tak v Bavorsku. Třicet let už je potřeba pořádně oslavit!“ Partnerská smlouva byla podepsána 17. února 1992.

Hlavní hostitel, starosta Thomas Gesche, po pracovním obědě, kterého se účastnil i Georg Tretter - předseda partnerského spolku, provedl hosty společně s kolegy probíhajícími stavbami, které tamější samospráva realizuje: před pár dny bylo zahájeno rozšíření základní školy o 8 nových tříd (na celkový počet 24), jde o opravdu významnou investiční akci s náklady kolem 13 milionů eur. Naopak těsně před dokončením je tamější nová školka se 6 třídami stavěná na církevních pozemcích, otevírat se bude již začátkem října (zde náklady přesáhly 4,5 mil. eur). 

A město Burglengenfeld má další rozvojovou lokalitu. Na návrší nad městem, které v dobách minulých sloužilo jako popraviště, město zajistilo první etapu odpočinkového areálu, v němž již vznikl malý amfiteátr a chystají se tam třeba cvičící prvky, které již v Radotíně na dvou místech u Berounky radnice realizovala. Partnerská spolupráce přináší inspirativní nápady na obou stranách hranice. 


Zveřejněno: 15.09.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2936 x
Vytisknout