Místo u řeky schváleno

Projekt Místo u řeky, který navazuje na prostor mezi Berounkou, prvním stupněm základní školy a lávkou přes řeku, je výsledkem komunitního plánování, v rámci něhož se radotínští občané mohli na radničním webu a následně na dvou veřejných setkáních zapojit do rozhodování o tom, jak by měl vypadat. Podněty do projektu následně zapracoval architekt Jan Schlitz.

Myšlenka projektu je přibližně šest let stará. Hlavním přáním občanů bylo vytvořit posezení s možností výhledu na řeku, vybudovat odpočinkové místo pro každodenní procházky a zatraktivnit tuto lokalitu pro cyklisty z blízkého okolí včetně instalace informačního systému o Radotínu, jeho historii zaměřené hlavně na velká geologicky a paleontologicky významná území, která se zde nachází.

Tyto požadavky se staly hlavním tématem projektu, který radotínská radnice poprvé předložila v rámci Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost v roce 2009. Tato první žádost o dotaci nebyla kladně vyřízena, proto byla v listopadu roku 2012 podána další. „Kvůli loňským povodním ale došlo ke změně projektu. Jde zejména o ustoupení od návrhu přístupových schodů k řece, dle požadavků Povodí Vltavy. Tato část byla tedy zrušena a projekt se tak dotýká pouze prostoru od ulice Nad Berounkou k cyklostezce," uvedl 1. zástupce starosty Městské části Praha 16 Mgr. Miroslav Knotek. Takto pozměněná žádost byla podána na 13. výzvu pražského Fondu Konkurenceschopnost na začátku letošního roku a schválena usnesením Rady hl. m. Prahy č. 2455 ze dne 9. září 2014.

Celkové náklady jsou dle projektové dokumentace ve výši 8,3 mil. Kč a Městská část Praha 16 v případě získání dotace poskytne 0,63 mil. Kč (spoluúčast radnice byla schválena na Zastupitelstvu dne 26.3.2014). V současné době je podána žádost o stavební povolení a uvažuje se o rozšíření prostoru pro uvedený projekt o území bývalého zahradnictví v ulici Nad Berounkou.

„Řešený prostor je dlouhodobě nevyužívanou ´zelenou´ oblastí v Radotíně, která nově nabídne větší možnosti relaxace, odpočinku, setkávání a rozšíří náměstí Sv. Petra a Pavla. Procházky po nábřeží Berounky tak dostanou jiný rozměr. Součástí upravovaného prostoru je i řešení ústí Radotínského potoka – opravena bude stěna navigace u Berounky, která je po povodních poničena," uvádí místostarosta Knotek. Řešený prostor splňuje požadavky Koncepce pražských břehů vypracované Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Nový pohled na budoucí prostor u radotínské lávky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Vizualizace projektu Místo u řeky - změna říjen 2013
(soubor pdf, 2 MB)

Zveřejněno: 07.10.2014 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2646 x
Vytisknout