Přednáška: Radotín a ostatní obce pod palbou hloubkařů

Na konci druhé světové války útočili hloubkaři, tedy americké a britské stíhací letouny, na pozemní cíle v českých zemích. K několika atakům došlo i na území Radotína a v okolních obcích. O podrobnostech těchto akcí pohovoří historik Filip Vojtášek v radotínském Kulturním středisku "U Koruny" v úterý 28. dubna od 18 hodin. 

Filip Vojtášek je autorem knihy "Pod palbou hloubkařů". V knize je formou místopisného soupisu zaznamenáno 951 útoků hloubkařů na lokomotivy, letiště, železniční vagony, depa, mosty, vojenské i civilní automobily. Smyslem akcí spojeneckého letectva totiž bylo narušit dopravní infrastrukturu v nepřátelském týlu a ztížit přesun vojska, výzbroje a zásob na frontu. Text knihy doprovází bohatá fotodokumentace a řada dosud nezveřejněných unikátních dobových záznamů ze samotných náletů. Publikaci bude možné si na přednášce zakoupit a nechat si ji od autora podepsat. 

Během přednášky si budete moci prohlédnout výstavku leteckých modelů Vlastimila Ehrmana (otevřeno tak bude již od 16 hodin). 

Vstupné na přednášku je dobrovolné. Akci pořádá Letopisecká komise Radotín, která je zřizována Městskou částí Praha 16.

Přednáška Filipa Vojtáška "Pod palbou hloubkařů"
Zveřejněno: 05.03.2020 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1329 x
Vytisknout