Desatero prevence proti COVID-19

Deset doporučení, jak snížit rizika a dopady spojené s onemocněním covid-19 připravilo hlavní město ve spolupráci s pražskou hygienickou stanicí. Kromě každodenních hygienických a sociálních opatření najdeme v návodu i očkování proti chřipce nebo proti invazivním pneumokokovým onemocněním a posilování obranyschopnosti organismu.

Desatero proti koronaviru

Základem prevence samozřejmě zůstávají známá hygienická a sociální opatření, jako je pečlivá a pravidelná hygiena s využitím dezinfekčních prostředků, vyhýbání se velkému shlukování lidí, používání roušek či respirátorů při pobytu v rizikovém prostoru. K prevenci lze přispět i dalšími lékařskými a zdravotními opatřeními, o jejichž vhodnosti je  třeba se vždy poradit se svým lékařem.

Je možné využít také preventivní opatření, jakými jsou očkování proti sezónní chřipce a očkování proti invazivním pneumokokovým onemocněním.

Očkováním proti chřipce se sníží riziko tohoto onemocnění, a tím i u chronicky nemocných a infekci málo odolných osob riziko dvojího závažného virového onemocnění krátce po sobě nebo současně (chřipka a COVID-19). To může mnoha lidem zvláště vysokého věku zachránit život. Očkování dostatečného počtu lidí omezí výskyt virových onemocnění vyžadujících ošetření či hospitalizaci v nemocnici, čímž by se mohlo předejít zatížení zdravotního systému. Rovněž očkováním pečujících lidí, a to nejen laických, ale i zdravotníků a pracovníků v přímé péči v pobytových zařízeních sociálních služeb, se zmírní jejich vlastní nemocnost za epidemie. Sníží se tak nejen riziko, že vlastním onemocněním ohrozí provoz ve svých zařízeních, a současně tak budou chránit i své blízké.

Očkování proti invazivním pneumokokovým onemocněním chrání kromě jiných pneumokokových infekcí před zápaly plic, které často „nasedají“ jako komplikující bakteriální superinfekce na původně virové onemocnění, ať už chřipkové či covidové. Přes 30 % těchto bakteriálních komplikací s vysokou úmrtností způsobují právě pneumokoky. Očkování tak nepřímo snižuje úmrtnost na původní chřipku či COVID-19. Tento typ očkování chrání celoživotně, nejen přechodně v době jedné epidemie. 

Osobám starším 65 let a pacientům s některými chorobami očkování proti sezónní chřipce i proti invazivním pneumokokovým onemocněním plně hradí zdravotní pojišťovny a je tedy zdarma. Zároveň je nyní vhodný čas očkování zvážit a případně se na něj objednat – pro aplikaci obou vakcín jsou ideální podzimní měsíce.

Snížit riziko onemocnění nebo zmírnit jeho průběh mohou lidé také posílením imunitního systému. Přínosem je v tomto případě doplnění vitamínu D, dodržování zdravé životosprávy a udržování přiměřené tělesné váhy.

Dostatek vitamínu D příznivě ovlivňuje imunitní systém, tj. může mírnit průběh akutních infekčních onemocnění včetně chřipky či COVID-19. Zjišťuje se, že značná část populace vitaminu D nemá dostatek – především se jedná o lidi, kteří se málo pohybují „na slunci“, tedy ve volném prostoru v době slunečního svitu, o lidi v pobytových zařízeních v obdobích omezeného vycházení z obydlí (zimní měsíce) a obecně o starší lidi. Proto je zvláště ve vyšším věku zásadně důležité doplňování vitaminu D pro svalovou sílu (tím též pro stabilitu a pohyblivost) a pro pevnost kostí. Doplnění vitamínu D vede ke zlepšení zdraví za karanténních opatření s omezením volného pohybu.

Nelze nezmínit také pohybovou aktivitu, která zachovává tělesnou zdatnost, svalovou sílu, pohyblivost, stabilitu i v době karanténního pohybového omezení – brání ochablosti, nečekané nestabilitě s pády po jeho odeznění. Pohybová aktivita rovněž „vyplavuje endorfiny“, pomáhá zachovat optimismus, dobrou náladu, zdravou mysl i soudnost v dobách krizí, strachu a stresu.   

Redukce případné nadváhy snižuje riziko zdravotních komplikací, způsobené výraznou obezitou (tzv. chorobnou, s hodnotou BMI nad 40.0), která je jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů těžkého či dokonce smrtícího průběhu COVID-19. Optimální tělesná váha je prevencí výskytu diabetes mellitus (cukrovky) a hypertenze (vysokého krevního tlaku) nebo zlepšuje jejich kompenzaci.
Zveřejněno: 11.08.2020 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1490 x
Vytisknout