Přednáška: Radotín a ostatní obce pod palbou hloubkařů

Na konci druhé světové války útočili hloubkaři, tedy americké a britské stíhací letouny, na pozemní cíle v českých zemích. K několika atakům došlo i na území Radotína a v okolních obcích. O podrobnostech těchto akcí pohovoří historik Filip Vojtášek v radotínském Kulturním středisku "U Koruny" ve čtvrtek 17. září od 19 hodin. 

Původně se měla akce uskutečnit v dubnu letošního roku, ale musela být zrušena kvůli epidemii koronaviru. 

Filip Vojtášek je autorem knihy "Pod palbou hloubkařů". V knize je formou místopisného soupisu zaznamenáno 951 útoků hloubkařů na lokomotivy, letiště, železniční vagony, depa, mosty, vojenské i civilní automobily. Smyslem akcí spojeneckého letectva totiž bylo narušit dopravní infrastrukturu v nepřátelském týlu a ztížit přesun vojska, výzbroje a zásob na frontu. Text knihy doprovází bohatá fotodokumentace a řada dosud nezveřejněných unikátních dobových záznamů ze samotných náletů. Publikaci bude možné si na přednášce zakoupit a nechat si ji od autora podepsat. 

Během přednášky si budete moci prohlédnout výstavku leteckých modelů Vlastimila Ehrmana (otevřeno tak bude již od 16 hodin). 

Akci pořádá Letopisecká komise Radotín a Kulturní středisko Radotín. Vstupné je dobrovolné. 

Pozvánka na přednášku Filipa Vojtáška do Kulturního střediska "U Koruny", 17.9.2020
Zveřejněno: 03.07.2020 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1028 x
Vytisknout