Tisková beseda k projektu místního akčního plánu

Diskuse nad místním akčním plánem ve školství se uskutečnila v pátek 7. května. Vzhledem k okolnostem se konala formou on-line setkání. Hovořilo se o projektu, jehož základním cílem je zlepšit kvalitu předškolního i základního vzdělávání ve správním obvodu Prahy 16. 

Jak? Zejména tím, že podpoří spolupráci zřizovatelů, jednotlivých škol, ale i rodičů a ostatních aktérů, a zapojí je do procesu vzdělávání. Společně tak mohou řešit místně specifické problémy, kterými jsou školy v našem regionu vystaveny. 

Tisková beseda seznámila účastníky nejen se základními informacemi o projektu, ale především s průběhem realizace, tedy s uskutečněnými, probíhajícími i plánovanými aktivitami. Úvodního slova se ujal Miroslav Knotek, místostarosta Městské části Praha 16 a garant projektu. Hlavní manažerka Lucie Albrechtová informovala o průběhu realizace, systémovém fungování a tvorbě, obsahu a aktualizaci strategických dokumentů místního akčního plánování. Iva Houserová, která je koordinátorkou spolupráce, představila konkrétní výstupy projektu a realizované akce, plánované aktivity a další směřování projektu. Hlavní cíle a důvody realizace akčních plánů a plánu krajského prezentoval Filip Kuchař. Zároveň ukázal široké možnosti aktivit a dalšího rozvoje projektu a všech zapojených subjektů. 

Záznam obrazovky. Tisková beseda k projektu MAP II, 7.5.2021

Realizace první části projektu, pro který se používá zkratka MAP, proběhla již v letech 2016 až 2018, druhá část je nyní za polovinou doby realizace. Fungovat bude do konce července příštího roku. Výdaje jsou rozpočtovány na 9,2 milionu korun. Pocházejí z evropských programů, dotace ministerstva školství a vlastních peněz Městské části Praha 16, která je hlavním organizátorem.

Zapojeno je 10 mateřských škol, šest základních a dvě základní umělecké školy z Prahy 16, Lipenců, Lochkova, Velké Chuchle a ze Zbraslavi. Jejich zřizovatelé i školy samotné se po projednání a schválení v rámci MAP mohou zúčastnit investičních výzev a žádat o podporu svých projektů z operačních programů EU. 

Po dobu trvání projektu byly organizovány nejrůznější společné akce, školení a semináře. V posledních několika měsících nahradila osobní setkání on-line forma, ale i tak se přednášky a workshopy konaly. Probírala se kyberbezpečnost, školní připravenost a zralost nebo prevence vadného držení těla u dětí předškolního věku. 

Společné problémy
Následovala diskuse, během níž bylo debatováno několik dalších témat, která by mohla být řešena v rámci projektu. Jedná se například o zajištění rodilého mluvčího pro výuku cizích jazyků. Tento problém by mohl být vyřešen sdíleným pedagogem, který by fungoval pro zapojené školy. Podobným směrem se uvažovalo o zajištění IT specialisty se zkušenostmi s robotikou. Zazněly pozitivní ohlasy na on-line semináře s Vladimírem Váchou zaměřené na rizika a nebezpečí kyberprostoru a sociálních sítí a případných přednáškách s lektorem, které by se odehrály přímo ve školách. Dalším námětem bylo karierní poradenství a otázka, zda je možná podpora z MAP a jak by mohlo probíhat setkání a prezentace zástupců místních podniků s žáky a rodiči. 

Prezentace projektu MAP II. Praha 16 (pdf, 1,8 MB)

Více k projektu Místního akčního plánu vzdělávání (MAP) II na facebooku
Zveřejněno: 10.05.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1604 x
Vytisknout