Berounka na prvním povodňovém stupni

Vydatné srážky a vytrvalé deště zvedají hladiny řek po celé republice, včetně Berounky. V pátek 14. května v 8:20 hodin vystoupila Berounka v Berouně na první povodňový stupeň. Ten nastává při dosažení výšky hladiny 260 cm. 

Situaci na Berounce, na Šachetském i Radotínském potoce od včerejších ranních hodin pečlivě monitorujeme a sledujeme další prognózy Českého hydrometeorologického ústavu. Už ve čtvrtek 13. května v dopoledních hodinách se uskutečnilo první jednání povodňové komise Městské části Praha 16. Prvním opatřením, které je v Radotíně nutné provést ještě před prvním stupněm povodňové aktivity, je uzavření dešťové usazovací nádrže na Zděři. K tomu došlo již včera v 11:00 hodin. 

Bylo zajištěno i noční fyzické monitorování Šachetského a Radotínského potoka. Situaci kontrolovali členové povodňové komise a noční služba Městské policie hl. m. Prahy. V případě části koryta Radotínského potoka, které je v centrální části dotčeno stavební činností, stav monitoruje zhotovitelská firma. Stejně to bude i přes víkend. 

Dnes v dopoledních hodinách byli členové štábu situaci v terénu osobně zkontrolovat. Berounka se nevylévá z břehů, a to zatím ani na cyklostezce. Podle hydrometeorologické předpovědi a průběžně upravovaného modelu průtoků bude dolní tok Berounky kulminovat nad úrovní prvního stupně v brzkých ranních hodinách v sobotu 15. května. Situaci stále sledujeme a v případě změn budeme občany informovat. 

Detailní informace o stavu řek můžete sledovat také na portálu Českého hydrometeorologického ústavu, případně budou zveřejněny po dnešním odpoledním zasedání povodňového orgánu Prahy 16.

Zveřejněno: 14.05.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2298 x
Vytisknout