Do škol byly přijaty všechny radotínské děti

Zápisy do základní i mateřské školy se uskutečnily v dubnu a květnu. Přijaty byly všechny radotínské děti. Zdejší rodiče tak nemusí pro své ratolesti shánět volné místo ve školském zařízení v okolí. Je to proto, že radotínská radnice dlouhodobě sleduje nárůst počtu obyvatel, vzrůstající zájem o místní školy a na situaci se dobře připravila. K postupné úpravě školních areálů tak dochází od roku 2010.

Základní škola
103 dětí nastoupí v září do prvních tříd radotínské základní školy. Otevřeny budou tři klasické první třídy a jedna s alternativním programem „Začít spolu“. Přestože zápisy se i tentokrát uskutečnily bez osobní přítomnosti dětí, zapsáno bylo 119 dětí. Ve zbývajících šestnácti případech byla povinná školní docházka odložena o rok, kvůli žádosti rodičů nebo proto, že dítě není tělesně nebo duševně připravené na školní povinnosti. 

Mateřská škola
Radotínská mateřinka vystupuje jako jeden subjekt, ale nachází se ve čtyřech různých budovách. Na kamarády se může od září těšit 86 čerstvě přijatých nováčků. Z celkového počtu 95 podaných žádostí nebylo přijato devět dětí. Ve třech případech byly z Lipenců nebo Třebotova, dalších šest bylo dvouletých. Ty se podle nastavených kritérií umístily na posledním místě a přijaty nebyly. 1. září 2021 tak školka v Radotíně otevře celkem 13 tříd. 

Investice
V posledních letech investovala radotínská radnice do školních areálů více než 200 milionů korun. „Kapacita a zázemí našich škol byly vždy prioritou," sděluje starosta Městské části Praha 16 Karel Hanzlík.

Mateřská škola 'Hastrmánek' se rozšíří o jednu třídu. Mateřská škola 'Hastrmánek' se rozšíří o jednu třídu.Bazén byl slavnostně otevřen 2. září 2019 Bazén byl slavnostně otevřen 2. září 2019

Nejnovější připravovanou investicí je rozšíření kapacity mateřské školky Hastrmánek o jednu třídu. „Projekt je v poslední fázi kontroly pražského fondu Pól růstu ČR. Pokud vše půjde podle předpokladů, mohla by se příští rok rozběhnout stavba nové třídy se zázemím,“ informuje o aktuálním počinu radotínský místostarosta Miroslav Knotek.

Základní škola disponuje výborně vybavenými třídami a kapacitou připravenou na budoucí nárůst žáků, moderní jídelnou, multifunkční aulou, krytým bazénem a dalšími sportovišti. V roce 2019 byla zrekonstruována stará budova školy. „Vestavbou pod střechou vznikl prostor pro čtyři třídy prvního stupně, dva kabinety, šatny a sociální zázemí. Celá budova má nově i výtah a požární schodiště,“ upřesňuje Miroslav Knotek, který má radotínské školství ve své gesci.

Aula v základní škole, 12.8.2018Nástavba staré budovy školy, 27.6.2019 Nástavba nad dílnami, 14.6.2017
 

Rozšířila se i školní jídelna, došlo na rekonstrukci stropu, vzduchotechniky i kuchyně. Ve stejném roce byl otevřen krytý bazén, který je určený nejen pro žáky, ale i pro veřejnost. „Na podzim roku 2018 přivítala první návštěvníky aula, kterou škola používá například i v hodinách hudební a dramatické výchovy. S kapacitou 250 míst je největší multifunkčním sálem v Radotíně,“ dodává Knotek.

Přístavba školní jídelny, 11.12.2019 Pohled do kuchyně radotínské školní jídelny.
Foto: Monika Rodová
Zveřejněno: 01.07.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1066 x
Vytisknout