Kudy projedeme a kde zaparkujeme v novém centru?

Nové radotínské centrum se začne stavět v první půlce roku 2023, hotové má být do konce dalšího roku. Kudy budou jezdit auta a kde zaparkují?

Hlavním přístupovým místem do celého centra se stane v těchto měsících rozšiřovaná křižovatka pod Korunou. Technická správa komunikací, která se v celé Praze stará o silnice prvních tříd, ji rekonstruuje tak, aby zvládala rostoucí počty aut, jež tímto místem projíždějí. Jejich počet se už totiž vrátil na stejnou úroveň, jaká tu panovala před otevřením Pražského okruhu. Rozšířená křižovatka má zajistit plynulejší provoz. Auta od Černošic tímto místem – díky tak zvanému bypassu – projedou mimo hlavní semafory směrem na Výpadovou ulici. Zároveň dojde k napojení křižovatky s prostorem před poštou, supermarketem Albert či drogerií Teta. 

Schéma dopravy v chystaném Centru Radotín
Schéma dopravy v chystaném Centru Radotín 

Poté, co se příští rok uzavře přejezd Na Betonce, křižovatka pod Korunou převezme úlohu hlavního přístupového bodu do celého prostoru ve středu Radotína. V roce 2024 začne obsluhovat také nové centrum. „Důležité bylo načasovat práce tak, aby byla křižovatka a napojení prostoru před obchodním domem Berounka hotové dříve, než se příští rok uzavře přejezd Na Betonce,“ říká Karel Hanzlík, starosta Radotína. Pokud by se to nestihlo, auta by k obchodům a bytům v centru zajížděla přes Prvomájovou a ulicí Na Betonce, které by tak čelily velké dopravní zátěži. Nová křižovatka ještě posílí své už dnešní postavení nejdůležitější dopravní stavby v Radotíně. Úzký most vedoucí k pobočce úřadu v bývalé akumulátorce bude odstraněn. 

Až stavbaři na konci roku 2024 dokončí tři bytové domy a obchodní třídu, vy­užijí řidiči také nové vozovky a parkovací místa. Za mostem po přejetí potoka odbočí doprava a budou pokračovat podél bytových budov směrem k nové radnici, která vyroste na místě dnešní výtopny s velkými komíny. Tato vozovka je plánovaná jako obousměrná. Do podzemních garáží z ní zajedou obyvatelé nových bytů a také 50 majitelů parkovacích míst, které připadnou lidem bydlícím v panelových domech.

Na konci nové vozovky lemující potok auta odbočí doleva a dostanou se do ulice Na Betonce. Po chvilce budou muset odbočit opět doleva a vjedou do jednosměrky, která povede po nové obchodní třídě vedle stávajícího komplexu obchodů a služeb s Tetou, poštou či Albertem. Po ní projedou zpátky ke křižovatce pod Korunou. Anebo tady řidiči své auto zaparkují a vyrazí na nákupy. V celém Centru Radotín se objeví okolo tří set nových parkovacích míst. 

V Centru Radotín bude přes tři sta parkovacích míst

Chystané radotínské centrum se neobejde bez nových parkovacích míst. Kde budou a kdo je využije?

Pod trojicí nových domů vzniknou parkovací garáže. Svá auta tam odstaví obyvatelé nových domů, kteří si místo přikoupí ke svému bytu. K dispozici budou mít celkem 150 míst. Dalších 50 stání v podzemí získá v rámci vyrovnání s developerskou společností městská část. „Od začátku práce na celém projektu plánujeme, že je nabídneme obyvatelům stávajících panelových domů,“ uvádí místostarosta Radotína Miroslav Knotek.

Parkování v novém centru: červeně vyznačená místa lemují nové vozovky. Zelené a modré jsou parkovací garáže pod
novými obytnými domy, hnědá místa patří k budově úřadu, šedá jsou využívána už nyní.
Parkování v novém centru: červeně vyznačená místa lemují nové vozovky. Zelené a modré jsou parkovací garáže pod novými obytnými domy, hnědá místa patří k budově úřadu, šedá jsou využívána už nyní.

Další místa vzniknou na povrchu. Budou lemovat nové vozovky v centru. Počtem převýší aktuální stav parkovacích míst, i když se započítá manipulační plocha nedaleko železničního přejezdu zřízená v minulosti kvůli chystané optimalizaci železničního koridoru. Před spuštěním prací v této lokalitě dočasně stávala osobní auta.

Parkovací místa na obchodní třídě budou sloužit v režimu časově omezeného stání, podobně jako je to už nyní v první řadě na parkovišti před Albertem či drogerií Teta. Další místa se objeví na obousměrné nové vozovce mezi potokem a novými obytnými domy. Nezapomíná se ani na nabíjecí místa pro elektromobily. S menším parkovištěm pro necelou třicítku aut se počítá také v sousedství zamýšlené nové budovy úřadu, která nahradí výtopnu se čtveřicí komínů. Poslouží návštěvníkům a pracovníkům radnice, přes noc budou k dispozici rezidentům z okolí. 

Další nová parkovací místa vyrostou v Radotíně v blízkosti nádraží. Na straně směrem k sokolovně se finalizuje příprava projektu parkovacího domu pro 170 vozidel, který bude sloužit v režimu Park & Ride. Ačkoliv bude primárně určený těm, kteří zde odstaví své auto a chtějí pokračovat do centra Prahy vlakovou dopravou, provozovatelé podobných parkovišť obvykle nabídnou cenově dostupné stání i místním obyvatelům. „V současné době jednáme o financování budovy s hlavním městem. Stavební dokumentace už je hotová,“ říká místostarosta Miroslav Knotek.

Další parkovací plocha se chystá na druhé straně kolejí vedle staré nádražní budovy směrem k nedávno zrušené prodejně uhlí. Poskytne parkování pro nejméně 70 osobních aut. Její součástí bude také cyklověž pro bezpečné uschování kol.
Petr Buček
Zveřejněno: 25.08.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 3180 x
Vytisknout