Září přinese změny na nástupištích

V srpnu se chodci i auta vrátili na přejezd v ulici Na Betonce, září přinese změny na nádraží. Vlaky začnou jezdit po vyměněných kolejích mezi novým nástupištěm a parkovištěm směrem k sokolovně.

Stavbaři se od 8. září pustí do rekonstrukce druhé poloviny kolejiště mezi Smíchovem a Radotínem. Změní se tak místa pro nastupování do vlaků a vystupování z nich na radotínském nádraží. Cestující mířící do centra Prahy začnou využívat nové nástupiště uprostřed kolejiště. K tomu se dostanou dočasnou lávkou nad tratí. Rodiče s kočárky, lidé s omezenou pohyblivostí, ale i cyklisté využijí dočasný přímý přístup přes rekonstruované koleje. „Dohlížet na něj bude osoba, která v případě nutnosti pomůže s přístupem na nástupiště,“ říká Michal Krošlák ze Správy železnic.

Vlaky se v září přestěhují na nové koleje, cestující začnou využívat nové nástupiště.
Vlaky se v září přestěhují na nové koleje, cestující začnou využívat nové nástupiště.

Vlaky přijíždějící ze směru od Smíchova však nové nástupiště zatím využít nemohou. Budou zastavovat na dočasně zřízeném nástupišti vedle poslední koleje, která sousedí s odstavným parkovištěm nedaleko chodníku vedoucího k sokolovně. Rodiče s kočárky a lidé s horší mobilitou v tomto případě z nádraží odejdou právě chodníkem k sokolovně. Dočasná cesta podobná té, která povede k novému nástupišti, zde není kvůli provozu na trati možná. I z tohoto místa se však bude možné dostat přes kolejiště po lávce.

Správa železnic odsunula během letních měsíců termín dokončení celé modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na konec příštího roku. Původní termín stanovený na červenec 2022 se tak posouvá o pět měsíců. „Největším důvodem jsou změny projektu v některých místech modernizace a s tím související zdržení,“ vysvětluje Michal Krošlák ze Správy železnic. Zpoždění souvisí také s loňským požárem trafostanice v Malé Chuchli, práce přibrzdila i rekonstrukce několika stožárů podél trati po letošní havárii sloupu trakčního napětí v Černošicích.

Stavbaři mají nyní hotovou půlku kolejiště a práce se přesouvají do prostoru blíže k nádražní budově. Týká se to také obou budovaných bezbariérových podchodů. Jejich první část je už vyhloubená. Vedle pizzerie Luna, v místě, kde stával starý drážní sklad, je už k vidění příprava pro šikmý chodník. Po něm se lidé dostanou do podchodu spojujícího obě strany Radotína s nástupišti. „Jasně se nyní ukazuje, proč musel ustoupit nevyužívaný drážní sklad. Někteří opoziční zastupitelé dodnes nepochopili, co je pro naši městskou část opravdu důležité – zda bezpečný podchod, nebo nevyužívaný objekt. Nyní si už každý může udělat reálný obrázek o tom, že podchod nebylo možné umístit na jiné místo,“ vysvětluje radotínský starosta Karel Hanzlík.
Petr Buček

Související:
Rozhovor s Michalem Krošlákem ze Správy železnic
Zveřejněno: 03.09.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2476 x
Vytisknout