Nově vysázené stromy mají zajištěnou tříletou péči

Platany, morušovníky, sakury, habry, jabloně nebo javory patří mezi stovku nových stromů, které na konci roku začaly růst na několika místech v Radotíně. Celkem už radnice nechala od roku 2018 vysadit okolo 400 stromů. Jak se o nové stromy pečuje, jaká je pro ně v Radotíně půda a jak staré kusy se vysadí? 

Nejnovější výsadbu zajišťuje v Radotíně firma Ant Services, zakázku získala ve veřejné soutěži. Stovku stromů na podzim nejen vysadila, bude se o ně následující tři roky také profesionálně starat. Za to vyinkasuje 1,3 milionu korun, které radotínská radnice získala na výsadbu z dotace od hlavního města. 

Antonín Růžička při sázení stromů v areálu radotínského učiliště
Foto: Petr Buček
Antonín Růžička při sázení stromů v areálu radotínského učiliště
Foto: Petr Buček

Platany rostou stovky let
Za příklad toho, jak výsadba a následná péče o stromy vypadá, může posloužit řada platanů javorolistých, která nově roste hned za plotem učiliště podél ulice K Cementárně. „Vznikne tady moc pěkná alej platanů, jedná se o honosné a v budoucnu velké stromy. Proto je vysadíme s rozestupy šesti metrů,“ říká Antonín Růžička, šéf společnosti Ant Services. Zatímco okolo zasazeného platanu upevňuje dřevěnou ohrádku, vysvětluje: „Do ohrádky strom přivážeme, aby rostl pěkně rovně.“

Alej tady vzniká ze sedmiletých stromů. Dnes jsou vysoké okolo čtyř metrů, za deset až patnáct let vytvoří celé stromořadí. A za padesát let půjde o statné platany dosahující výšky přes 20 metrů. Podle Antonína Růžičky na tomto místě vznikne pěkná alej. A vydrží dlouho, platany rostou i pár stovek let. 

Sám však stromy nevybíral, volbu dřevin má na starost odbor životního prostředí radotínského úřadu. Jeho pracovníci volí takové stromy, u kterých lze předpokládat, že se jim bude v radotínských podmínkách dobře dařit, a zároveň takové, které historicky k Radotínu patří. To je příklad více než desítky morušovníků, jež firma vysázela vedle Radotínského potoka kousek od panelových domů. Několik moruší zde muselo ustoupit rozšířené křižovatce, nová výsadba do této lokality přivedla náhradu v podobě stejného druhu dřevin. Moruše jsou oblíbené díky svým plodům, které kolemjdoucí rádi trhají. 

Obyvatelé domů na Sídlišti se zase mohou těšit na atraktivní jarní květy sakur a magnolií, které do těchto míst v rámci podzimní výsadby zamířily. A například v ulici Jarmily Novotné v lokalitě Na Lahovské si obyvatelé užijí bohatě zbarvené jabloně mnohokvěté. 

Kamenitá půda a navážka
„Půda je v Radotíně hodně kamenitá, což nám poněkud komplikuje situaci. Aby kameny netlačily na kořeny, vybagrovanou půdu nejdříve prosejeme a poté ji použijeme pro sázení. Jsem zastáncem toho, že ke stromu patří původní půda, a ne nová. Na jiných místech zase při sázení narážíme na starou navážku, která je promíchána s půdou, týká se to například lokality U Ondřeje. A u panelových domů jsme odhalili základy původních staveb, které také sázení a růst komplikují,“ vysvětluje Antonín Růžička. 

Kromě půdy zamířilo ke každému z nových platanů podél ulice K Cementárně také pětadvacet tablet hnojiva. Postupně budou stromům dodávat výživu nejméně dva roky. Pro stromy je přitom nejdůležitější první rok po zasazení. Firma Ant Services dává na stromy záruku tři roky. Pokud některý uschne, nahradí ho. „Běžně se stává, že pět až deset procent stromů se neuchytí. Takové nahrazujeme novými,“ uvádí šéf zahradnické firmy. 

O radotínské stromy bude se svými pracovníky pečovat tři roky. Zajistí také jejich pravidelnou zálivku. Aby se voda dostala až ke kořenům, vyčnívá u každého ze zasazených stromů plastová hadice. Ta má v podzemí délku okolo tří metrů, aby voda doputovala co nejníže. Každý strom dostane například v parném létě klidně i šedesát litrů vody přímo do hadice, a to i několikrát týdně.

Petr Buček

Výsadby probíhaly například v areálu učiliště, na náměstí Osvoboditelů a u Výpadové:

Sázení stromů, listopad 2021Sázení stromů, listopad 2021Sázení stromů, prosinec 2021Sázení stromů, listopad 2021Sázení stromů, listopad 2021

Související: 
V listopadu se Radotín ozelení, začínají další výsadby
Zveřejněno: 13.01.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1682 x
Vytisknout