Radotín si připomněl vznik republiky pietou

28. října oslavujeme 104. výročí vzniku samostatného československého státu. Městská část Praha 16 proto i letos uspořádala pietní akt u pomníku, který je umístěn v parku na náměstí Osvoboditelů. 

Akce se konala za přítomnosti radotínského starosty Karla Hanzlíka, místostarosty Miroslava Knotka a tajemníka radotínského úřadu Pavla Jiráska. Dorazili i další občané z řad veřejnosti. Kromě proslovu starosty Hanzlíka a zpěvu státní hymny navíc ve svém krátkém projevu 1. místostarosta Miroslav Knotek zdůraznil, že Radotín dnes slaví další významné jubileum. Je jím 134 let od založení nejstaršího místního spolku, Sokola Radotín. Jeho členové byli aktivní při vzniku samostatného Československa.

Pietní akt ke Dni vzniku samostatného Československa, 28.10.2022
Pietní akt u pomníku na náměstí Osvoboditelů, 28.10.2022

Na pomník byly položeny květinové věnce. Tichá vzpomínka byla věnovaná všem 52 hrdinům, kteří padli během 1. světové války a jejichž jména jsou vytesána na památníku. 

Smuteční kyticí byl ozdoben i nedaleký Strom republiky. Ten vysadila městská část společně s místní letopiseckou komisí v roce 2018. Další věnce a květiny dnes po Radotínu rozvezly místní technické služby. Jsou například u stromů republiky před radnicí, v ulici Pod Lahovskou a u pomníku Na Cikánce.

Zveřejněno: 28.10.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1061 x
Vytisknout