Horymír se Šemíkem otevřeli letošní jezdeckou sezónu

V sobotu 25. února přišlo několik desítek přihlížejících pozdravit vladyku Horymíra, legendárního koně Šemíka a jeho družinu, kteří do Radotína přijeli z dalekých Neumětel. Staročeským nápojem je v Radotíně uvítal purkmistr Karel Hanzlík s konšelem Miroslavem Knotkem. 

Po cestě, která tentokráte vedla v opačném směru než ta, o které je zmínka v knize Staré pověsti české od Aloise Jiráska čerpajícího z Hájkovy Kroniky české (událost je v ní řazena do let 846 a 847), ale družina kvůli mrazivému počasí a častým sněhovým přeháňkám nabrala větší zpoždění, než byl plánován oficiální příjezd.

Po tradičních uvítacích oficialitách bylo přečteno poselství Luďka Kuniaka, přespolního rychtáře něumětelského. V něm popřál vše dobré lidu radotínskému, vzpomněl i slovutného reka Petra Binhacka, který stál u zrodu této recesistické akce. Ta mimo jiné otevírá i jezdeckou sezónu. Tentokrát tu s letopočtem 2023.

V příštím, tedy sudém roce bude akce organizována v klasickém scénáři. Průvod v čele s udatným vladykou Horymírem a jeho koněm Šemíkem bude startovat v dopoledním čase z Radotína. 


Horymírova jízda z Neumětel do Radotína, 25.2.2023

Zveřejněno: 27.02.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 841 x
Vytisknout