Komunální volby 2022

V září budou občané vybírat zástupce do Zastupitelstva hlavního města Prahy a do zastupitelstev městských částí. Volby se budou konat v pátek 23. září od 14.00 hod. do 22.00 hod. a v sobotu 24. září od 8.00 hod. do 14.00 hodin. Do Zastupitelstva městské části Praha 16 voliči vyberou 15 členů. Při volbách do zastupitelstev obcí nelze hlasovat na voličský průkaz. 

Kdo může volit? Voličem je státní občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let. Překážkami ve výkonu volebního práva jsou zákonem stanovená omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu nebo zbavení způsobilosti k právním úkonům. Voliči jsou zapsáni do stálého seznamu voličů.

Právo volit v komunálních volbách má i občan jiného státu, který je v den voleb hlášen v příslušné městské části k trvalému pobytu a jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva. Občan jiného státu však musí podat žádost k zapsání do dodatku stálého seznamu voličů. Pokud volič – občan jiného státu – o zápis do dodatku nepožádá, hlasovat ve volbách do zastupitelstev obcí nemůže.
Zveřejněno: 27.06.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 686 x
Vytisknout