Zastupitelstvo schválilo závěrečný účet hospodaření za rok 2019

Radotínské zastupitelstvo schválilo závěrečný účet hospodaření Městské části Praha 16 za rok 2019. Povinný audit nakládání s financemi proběhl hladce. „Stejně jako v předchozích letech jsme i loni hospodařili zodpovědně a nedošlo k žádnému schodku v hospodaření ve výši 70 milionů korun, jak tvrdila tiskovina vydávaná opozičními zastupiteli,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík.

Opoziční zastupitelé se k mylné informaci uvedené v jimi vydávanému občasníku Radotínský kurýr odmítli na druhém červnovém zastupitelstvu vyjádřit. Ačkoliv je k tomu zastupitelé za ODS, kteří tvoří většinu radotínského zastupitelstva, několikrát vyzvali. Všichni zastupitelé, včetně opozičních, závěrečný účet hospodaření za rok 2019 nakonec jednomyslně schválili.

Více než dvousetmilionový rozpočet prošel v souladu s legislativou auditem, který provedli pracovníci Odboru kontrolních činností Magistrátu hlavního města Prahy. Magistrátní úředníci kontrolovali radotínské finance mezi říjnem minulého roku a letošním dubnem.

Zasedání ZMČ, 24.6.2020„S potěšením mohu konstatovat, že audit dopadl na výbornou,“ uvádí starosta Karel Hanzlík. Auditoři přišli jen s malým formálním zjištěním. V případě jednoho výběrového řízení se informace objevila na úřední desce o jeden den později než na profilu zadavatele. „Děkuji všem, kteří s auditory spolupracovali. Komunikaci s našimi úředníky komise hodnotila na výbornou. Zvěsti o účetní ztrátě ve výši 70 milionů korun byly zcela mylné,“ doplňuje starosta Karel Hanzlík.

Opoziční zastupitelé si patrně špatně vysvětlili fungování účelových dotací, které radotínská radnice čerpala především z rozpočtu hlavního města v předchozích letech (2017 a 2018) na stavbu bazénu či rozšíření školy. Tyto finance ve výši 51 milionů korun se podle plánů radnice na základě finančního vypořádání a schválení Zastupitelstvem hl. města Prahy převedly do loňského rozpočtu, aby se na probíhajících stavbách postupně použily. To už se ale částka účetně nemůže objevit na straně příjmů, ale jen mezi výdaji. O žádnou ekonomickou ztrátu se však nejedná.

Zasedání ZMČ, 24.6.2020Ani letošní rozpočet s žádným ekonomickým propadem nepočítá. Průběžný stav hospodaření za leden až duben je přebytkový ve výši 30 milionů korun. Nedochází totiž zatím k zásadnímu čerpání všech prostředků na probíhající stavby. Například fakturace v rámci stavby Kulturně-komunitního centra Koruna teprve budou na radnici přicházet a radnice je uhradí z peněz, které jsou v letošním rozpočtu pro tyto účely k dispozici.
Zveřejněno: 01.07.2020 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2355 x
Vytisknout