Slovo starosty

Dobrý den, vážení spoluobčané,

uprostřed už hodně dlouho trvajícího horkého léta možná přání krásně prožitých letních dnů vypadá trochu podivně – ale přesto vám je chci popřát. Ačkoliv jsme sluncem a teplem, které odpovídá spíš Středomoří než České kotlině, už trochu uondaní, je i tak stále nač se těšit. Chvíle volna strávené s rodinou nebo přáteli (nebo i případně hodně daleko od všech a všeho) se blíží. A ten, kdo si dovolenou ještě naplánovat nestihl, tak určitě činí alespoň v duchu. Protože radost z očekávaného vybočení ze dnů všedních je kolikrát snad ještě větší, než potěšení z právě prožívaného volna.

Přitom právě to bych vám chtěl popřát. Abyste, až ta chvíle nastane a vy s horečně pobalenou bagáží vyrazíte směrem pryč a pak dál až ke konkrétnímu cíli, jste si dokázali každou minutu i vteřinu užít právě teď a tady. Úplně naplno. Protože to je přece důvod, proč vůbec někam z domova vyrážíme. Nebo ne? Někdy, když vidím hromady fotografií na sociálních sítích a sdílených úložištích, přemýšlím, jestli mezi hledáním nejlepšího záběru (protože ty snímky bývají opravdu moc hezké) je vůbec ještě čas si to konkrétní místo ještě pořádně užít. Dotknout se ho, vědět – ano, teď jsem tady, cítím to každým pórem těla. Odpovědět úsměvem na zachycený pohled někoho z místních, sednout si do pouliční kavárny a přitisknout si orosenou skleničku k čelu… To přece přes hledáček nejde.

Takže tohle vám i sobě přeji – aby dovolená nebyla jen odškrtnutou položkou v kalendáři, kterou si člověk nejvíc užije až při třídění fotek. Aby byla úžasná jedním z milionů způsobů, kterým úžasná může být právě a jen pro kohokoli z nás.

A jestli zrovna na vás přes léto žádné volno nevyjde, abyste si podle téměř devadesát let starého nedělního sloupku Karla Čapka dokázali říct (a procítit), že „přestože ulice sálají jako výheň, má město v létě své zvláštní kouzlo, které oceňujeme my, pozůstalí netruchlící. Abyste věděli, vy dovolenci, my si tu teď chodíme zeširoka jako páni; nikdo nám nešlape na paty, nikomu nemusíme dělat místo, nikomu uhýbat; a kdyby nám nebylo tak zatroleně horko, řekli bychom rovnou, že se tu máme lépe než kdykoliv jindy.“

Hezké léto. 

Mgr. Karel Hanzlík

starosta Městské části Praha 16


Zveřejněno: 11.06.2018 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 4043 x
Vytisknout