Za rytmu bubnů prošel Radotínem masopustní průvod

Poslední prosluněnou lednovou sobotou bylo slyšet v Radotíně bujaré veselí. Jak by ne, byl totiž pořádán masopust. Průvod s maskami, který prošel radotínskými ulicemi za rytmu bubnů orchestru místní základní umělecké školy, započal svoji cestu u Kulturně komunitního centra Koruna.


Průvod měl namířeno přes staré Sídliště do ulice Ke Zděři, kterou s malými zastávkami prošel k radnici. Zde rej masek vítal malým pohoštěním starosta městské části Karel Hanzlík v pohádkovém převleku. Společně s místostarostou Miroslavem Knotkem si s účastníky průvodu připili na čas hojnosti, kterým období masopustu bezesporu je.



1234


Mezi účastníky slavnosti byli k vidění členové radotínských dobrovolných hasičů v historických uniformách nebo také herci z divadelního spolku Gaudium. Sváteční dav se po několika odehraných písních stočil zpět ke Kulturně komunitnímu centru Koruna, kde již v plném proudu na podiu vyhrávala kapela Staropražští pardálové. Návštěvníci si tak mohli zatančit nebo se jen tak oddávat hodování tradičních masopustních dobrot, jako jsou zabijačkové pochoutky, svátečně zdobené koblihy a koláče. Pro děti byly k dispozici tvořivé dílničky Petrklíče.


Tradiční karneval hojnosti, úrody, plodnosti a blížícího se jara se v Radotíně slaví již sedmým rokem. Masopust, lidově zvaný též šibřinky či fašank, na Moravě pak také voračky, je svátek pohyblivý. Jeho datum je závislé na datu Velikonoc a oslava se koná mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou. Dříve tato lidová zábava trvala po tři dny a v tradičním pojetí šlo o lidovou slavnost před odpuštěním si masa a započetím čtyřicetidenní doby půstu.

Vloženo: 30.01.2024 – Jana Hejrová, DiS.   |   Zveřejněno: 31.01.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 996 x
Vytisknout