Protestní akce zemědělců

V pondělí 19.2.2024 je na území hlavního města ohlášeno několik protestních akcí zemědělců. Součástí protestů je i příjezd zemědělské techniky v počtu několik set traktorů do Prahy. Cílem je budova ministerstva zemědělství. Technika má do metropole mířit z celkem šesti tras. Protestující zemědělci s traktory pojedou i ze směru od Strakonic a Písku přes Dobřichovice, Černošice a Radotín.

Metropole důrazně prosí občany, aby do hlavního města v pondělí vůbec nejezdili a pokud je to možné, využili například možnost práce z domova. Pokud občané do hlavního města budou muset cestovat, měli by zvolit vlakovou dopravu. Pro přepravu po Praze pak metro.

Traktory přijedou do prostoru před ministerstvem v obou směrech po magistrále a zastaví zde provoz nejméně v jednom jízdním pruhu. Příjezd plánují organizátoři v pondělí na šestou hodinu ranní s tím, že setrvají na místě do cca 15:00 a pak se bude část z nich přesouvat před budovu Úřadu vlády, kde zůstanou do úterních dopoledních hodin a část bude odjíždět z Prahy.

Zablokování magistrály u ministerstva zemědělství v obou směrech, byť jen několika traktory, by mělo zcela jistě zásadní negativní dopad na dopravu. Organizátoři však avizují, že počet techniky se každým dnem rozrůstá a jedná se o vyšší stovky či tisíce kusů. Doprava tedy může být ochromena nejen v této lokalitě, širokém okolí a na příjezdech do Prahy, ale zastavit se může prakticky celé město. Rozsah akce může město dopravně ochromit nejen v době příjezdu traktorů nebo jejich blokace magistrály, ale ještě i do nočních hodin, než se zablokovaná doprava a samotné traktory postupně rozpohybují a vyjedou ven z města. 

Oznámené trasy jízd do Prahy:

  • Strakonice, Písek – Praha:

Strakonice silnice č. 4 – Písek po staré – následně nájezd na silnici č. 604 – směr Mirotice – Čimelice seřadiště – silnice č. 4 – Příbram silnice č. 66 – následně po silnici č. 118 směr Hostomice silnice č. 115 – Dobřichovice – Černošice – Radotín směr na Lebedov po silnici č. 101 – výpadovka Lebedov – nájezd na Strakonickou (seřadiště) v 5:00 hodin – Strakonická – Jiráskův most – Resslova – Ječná – Legerova – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství v 6:00 hodin.

  • České Budějovice, Tábor – Praha:

ČB po staré silnici č. 603 – Veselí nad Lužnicí nájezd na silnici č. 3 – směr Praha – u obce Lažany nájezd na silnici č. 3 – směr Miličín – Benešov – Mirošovice – zde na silnici č. 508 směr Mnichovice – seřadiště i od Tr. Štěpánova – Struhařov – nájezd na silnici č. 113 směr Svojetice – Srbín nájezd na silnici č. 2 Úvalská směr Říčany – Uhříněves – ul. Přátelství – Kutnohorská – Černokostelecká – Vinohradská – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství – příjezd mezi 5:00 až 6:00 hodin.

  • D7 – směr od Slaného po silnici nižších tříd:

Vítov seřadiště – Ješín – Slatina – Třebusice – Brandýsek – Stehelčeves – Buštěhrad – Makotřasy – Středokluky – Dobrovíz – Jeneč – Hostovice – Evropská ul. – Dejvický tunel – Milady Horákové – Veletržní – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství v 6:00 hodin.

  • D8 – směr od Lovosic

Lovosice – Terezín – nájezd na silnici č. 608 – Doksany – Dusinky – Strakov – Nová Ves – Veltrusy – Postřižín – Letiště Vodochody – Klíčany – Zdiby – Kobylisy – vše po silnici č. 608 – silnice č. 8 – Holešovičky – Most Barikádníků – Argentinská – Za Viaduktem – Mezibranská – Žitná – Legerova – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství v 6:00 hodin. 

  • D11 – směr Královohradecký

Po silnici 611 – Horní Počernice – Černý Most – Poděbradská – Českomoravská – Sokolovská – Rohanské nábřeží – Těšnovský tunel – Klimentská – Ministerstvo zemědělství.

  • Směr od Pardubice/Havlíčkův Brod

Silnice č. 12 – Úvaly – Újezd nad Lesy – Běchovice – Českobrodská – Spojovací – Čuprova – Sokolovská – Legerova – Wilsonova v 6:00.

Zveřejněno: 18.02.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 824 x
Vytisknout