Horymírova družina vyrazila na tradiční jízdu z Radotína do Neumětel

Také letos se konala tradiční Horymírova sváteční jízda, která tentokrát vedla ve směru z Radotína do Neumětel. Akce se konala už pojedenácté.

V sobotu 24. února v ranních hodinách navštívil Radotín bájný vladyka se svou družinou. Před radnicí ho přivítal starosta Karel Hanzlík a asi dvacet zdejších obyvatel, kteří si přišli připomenout známou postavu ze starých českých pověstí. 



Starosta přečetl zdravici pro starostu Neumětel a předal ji vladykovi. Horymír pozdravil všechny přítomné a po slavnostním přípitku medovinou vyrazil v čele své družiny devíti jezdců na koních na cestu vedoucí podél Berounky do Neumětel. Trasa dlouhá 36 kilometrů vedla přes Černošice, Solopysky, Vonoklasy, Karlík, Lety, Řevnice, Halouny, Hatě, Drahlovice a Vižinu až do Neumětel. 

Do cíle dorazila družina v odpoledních hodinách. Přivítal ji starosta Luděk Kuniak a početný zástup občanů neumětelských. Horymír položil věnec k pomníku legendárního koně Šemíka a přijal pohoštění místních občanů pro svou družinu i koně. Poté se odebral do hostince U Šemíka, kde pro něj i jeho doprovod nechal starosta připravit vydatnou krmi a dobré pití. 

Příští rok sváteční Horymírova jízda odstartuje v Neumětelech a povede v opačném směru do Radotína.
Zveřejněno: 26.02.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 534 x
Vytisknout