Anketa pomůže řešit parkovací problémy

Parkování aut na veřejných parkovacích místech trápí řadu obcí a prakticky všechny pražské
městské části. Počty aut narůstají, ale prostory pro odstavení vozidel jsou omezené.

Radotínská radnice se problematikou parkování zabývá dlouhodobě. Dalším krokem je anketa, která má zmapovat situaci s auty ve všech radotínských lokalitách.

QR kód parkování
Na anketu můžete odpovídat elektronicky pod tímto odkazem, přes QR kód nebo je možné anketní lístek vyplnit v Radotínských novinách a vystřižený odevzdat v budově radnice Václava Balého 23/3. Hned u vchodu naleznete krabici označenou Anketa parkování, do které je možné vhodit vyplněný dotazník.

„Cílem této ankety je získat přehled o tom, jak obyvatelé naší obce parkují svá vozidla, kolik aut vlastní a jaké jsou preference a názory ohledně případného zavedení placených parkovacích zón. Děkujeme vám za váš čas a za to, že se podílíte na formování budoucnosti Radotína,“ říká starosta Karel Hanzlík.

Parkování aut v Radotíně ovlivňuje řada skutečností. Při stavbě bytových domů, která zde probíhala na starém sídlišti v 60. letech a na novém v 80. letech minulého století, nikdo nepočítal s nárůstem osobní dopravy, který nastal v poslední době. „Na novém sídlišti se počítalo s jedním parkovacím místem na čtyři byty. Takové byly tehdy normy,“ říká radotínský místostarosta Miroslav Knotek.

V současné době chystané Centrum Radotín proto nabídne několik desítek míst v podzemních garážích obyvatelům sousedních panelových domů. Radnice má připravený také projekt parkovacího domu u nádraží, na který už získalo stavební povolení. Jeho financování se však neobejde bez peněz od hlavního města. „Zvažujeme i možnost nabídnout k pronájmu či ke koupi místa v tomto parkovacím domě radotínským obyvatelům. I na to nám odpoví data sesbíraná v anketě,“ vysvětluje Miroslav Knotek. 

Dalším tématem je zavedení placených parkovacích zón. „Hlavní město tento systém doporučuje všem městským částem. Je vyzkoušený a v mnoha případech chrání rezidenty před návštěvníky přijíždějícími do městské části,“ míní Karel Hanzlík. Modré zóny by z centra Radotína odvedly především auta řidičů z Třebotova, Kosoře a dalších blízkých obcí, kteří zde auto odstaví a pokračují vlakem na Smíchov nebo hlavní nádraží. K jejich parkování by mohla sloužit část zvažovaného parkovacího domu u vlakové stanice. 

Jediná placená zóna je nyní v Radotíně před zdravotnickým střediskem
Jediná placená zóna je nyní v Radotíně před zdravotnickým střediskem na Sídlišti

Urbanisté Radotín označují za dobrý příklad místa krátkých vzdáleností. Mnoho obyvatel se při pohybu po městské části – cestou do školy, na nákup, k lékaři nebo za sportem – obejde bez auta. Hůře jsou na tom ti, kteří obývají radotínské kopce v oblastech Lahovské a Viniček. 

Radnice své kroky spojené s úpravou parkování plánuje ve spolupráci s dopravními experty. Například už v roce 2014 si u společnosti Dipro objednala studii dopravy v klidu, která se zaměřila na parkování aut v centrální části Radotína. O tři roky později následovala dopravní studie firmy D plus zaměřená na chystané nové Centrum Radotín. Radotínská dopravní komise, která je poradním orgánem rady městské části, tyto studie doplnila o své vlastní monitorování parkovacích ploch.


Vloženo: 05.03.2024 – Jana Hejrová, DiS.   |   Zveřejněno: 18.03.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1190 x
Vytisknout