Paleontolog Rak v Koruně

Úterní večer patřil v radotínském Kulturně komunitním centru přednášce známého geologa a paleontologa Štěpána Raka.

Program začínal v šest večer a již hojná přítomnost v sále avizovala, že se diváci mají na co těšit. A podle reakcí na závěr opravdu nikdo neodcházel zklamán. Naopak, množství zajímavých faktografických dat podaných zábavnou formou zaujalo pět desítek návštěvníků. A to včetně menších dětí, které se většinou při podobných programech nudí. Zde to nehrozilo, už proto, že výklad byl zaměřen na paleontologické lokality v nejbližším okolí. Hlavně Černou rokli, Orthocerový lůmek, lomy Hvížďalka a Špička. Dozvěděli jsme se, že přes fascinující číslo osobních nálezů Štěpána Raka (kolem 20 tisíc) stále velmi zaostává za objevitelem výjimečnosti celého regionu Joachimem Barrandem (300 tisíc - ten na to ale měl tým lidí). 


Přednáška Štěpána Raka v radotínské Koruně, 29.3.2022

Geolog také nezapomněl připomenout, že dlažba z malých kostiček na radotínském nádraží, která v dosud zachovaném nástupním prostoru překoná i optimalizaci trati, je ručním dílem místních "skalníků" a zcela unikátní provedením i tvarem růžice. Překvapením pak pro mnohé mohlo být, že červený "mramor" těžený v lomu na okraji Radotína kousek od Cikánky je vápenec, který neprošel proměnou za vysoké tlaku a teploty: jeho správný název tedy je "slivenecký vápenec". 

A na závěr se všichni seběhli k pódiu, kde mohli obdivovat nejkrásnější nálezy z okolí, unikáty z osobních sbírek, ale také přinést ukázat své objevy, aby ten povolaný je okomentoval a určil. Součástí programu byla i výstava zapůjčená do Radotína Správou CHKO Český kras jak k této oblasti, tak i "roku jeskyní", která již předtím byla umístěna v základní škole a místní knihovně. 
Pavel Jirásek
Zveřejněno: 01.04.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1076 x
Vytisknout