Radotínské burčákobraní: Sladký vinařský start sezóny

Sladký vinařský start každého podzimu v Radotíně. A Burčákobraní, které už dlouhých čtrnáct let pořádá místní radnice ve spolupráci s Českým archivem vín. Parádní muzika, dobré jídlo, kvalitní degustace, příjemná společnost a možnost potkat se se sousedy, to jsou výborně kombinovatelné záležitosti. 

Chuťové pohárky návštěvníků v sobotu 15. září pošimraly bublinky burčáků deseti hlavně moravských vinařů, ale v jednom případě i přespolních sousedů z Karlštejna. Vítězem účastnické ankety se stalo BMvinařství Tvrdonice a jejich burčák z odrůdy Muškát moravský (149 hlasů), stříbrnou příčku obsadilo Vinařství Dwořáček z Valtic (99) a bronz patřil právě Výzkumné stanici vinařské z Karlštejna (92). 

Návštěvníci slavnosti, kteří odevzdali hlasovací lístek, mohli vyhrát příjemné ceny. Vína, burčáky, ale i domácí vinotéku na dvacet lahví věnovala Městská část Praha 16 a přítomní vinaři. Na jevišti proběhlo hlasování a ceny osobně předali starosta Karel Hanzlík se senátorem Pavlem Fischerem. 

➡️ Fotky z Burčákobraní na facebooku 

Odpoledne zpříjemnila cimbálovka Alexandra Vrábela, působivé dívčí duo Hot Sisters, Honza Kalousek a 2CV Band, kapela založená fanoušky kolébavého Citroënu 2CV zvaného kachna a francouzské kinematografie, s Honzou Červeným a Mardošou z Tata Bojs. Nezapomnělo se ani na nejmenší, pro ně byla v divadelním stanu připravena pohádka Divadla Liberta. 

Akce se uskutečnila ve spolupráci s Českým archívem vín sídlícím ve Vrážské ulici a za finanční podpory společností Kolektory Praha, Veolia, Albet, Eurovia CS, Tran-sig-ma, Quick Office a Doma-je-doma. Mediálně akci podpořily Radotínské noviny. 



Pořadí ankety o Nejlepší burčák 2023:

1. BMvinařství Tvrdonice - z odrůdy Muškát moravský (149 hlasů)
2. Vinařství Dwořáček Valtice - z odrůdy Solaris (99)
3. Výzkumná stanice vinařská Karlštejn - z odrůdy Solaris (92)
4. Víno z Kobylí (87)
5. – 6. Vinařství Bisenc Bzenec (85)
5. – 6. Vinařství Hrabal Velké Bílovice (85)
7. Vinařství Maděřič Moravský Žižkov (70)
8. – 9. Vinařství Vajbar Zaječí (61)
8. – 9. Vinařství Zborovský Velké Pavlovice (61)
10. Vinařství Pavlovín Velké Pavlovice (58)

Zveřejněno: 18.09.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 659 x
Vytisknout