Letničky a trvalky v Radotíně

Na čtyřech místech v Radotíně se objevily malé informační tabulky. Upozorňují na existenci „pilotního projektu“ květinových záhonů a květnatých louček. První cedulky byly instalovány za poštou, kde jsou už nyní v květu první jarní cibuloviny. Další jsou k vidění za tunýlkem u restaurace Rozmarýn směrem ke škole, u sběrného dvora.  Později přibydou i na rohu Slinkové a Strážovské. 

➡️ Čtyři osázená místa
Za poštou jsou modřence, sasanky i ladoňky, orlíčky, rozchodníky, dymnivky, mák, ozdobná tráva carex, ale i máta či prvosenky. Záhon má upoutat svými květy, a to pokud možno co nejdříve. Všechny rostliny byly vysazeny do hnízd, v celém záhonu jich vzniklo asi patnáct. Na další místa byla vysazena směs trvalek do polostínu obohacená o semínka lnu, svazenky, pelušky, nocenky a sápy (phlomis).


U sběrného dvora je vyseté převážně polní kvítí, za tunýlkem pak chalupářská směs. Plocha u Slinkové bude vyčištěna od bolehlavu, zůstanou tam traviny a přibude například vojtěška a svazenka. Další úpravy budou posouzeny podle vývoje porostu. Počítá se s dosetím směsi letničkových květin do hnízd za poštou a částečným sekáním. 

➡️ Vývoj projektu
V průběhu února letošního roku přišel na radnici Jiří Horák, člen Komise pro životní prostředí, s nabídkou spolupráce při vytvoření květinových záhonů či květnatých louček. S členy Rady městské části Praha 16 se dohodl na čtyřech pokusných místech. Spolupráce byla dojednána rychle. Důvodem je i to, že očekávaná dotace na výsadbu zeleně ještě není vypsána a připravený projekt ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze na květinovou louku s lavičkovým místem u Berounky bude mít zpoždění.

 V tomto případě jde o „pilotní projekt“, za minimální náklady, ale zato se spoustou nadšení. Jiří Horák si vzal na starost veškeré odborné práce, městská rada a technické služby zajistily materiální a organizační pomoc a označily osazená místa informačními tabulkami. Akce má přinést odpovědi na otázky, zda se projeví očekávané lepší samostatné hospodaření s dešťovou vodou, zkrášlení prostoru, přiláká to více motýlů, hmyzu a ptáků. 

➡️ Máte květiny navíc? Darujte je
Máte doma na zahrádce přebytečné květiny? Mohou to být například drobné cibuloviny nebo trvalky. Byli byste ochotni je nabídnout radnici tak, aby s nimi byla zkrášlena nějaká další veřejná plocha? Kontaktujte, prosím, místostarostu Ing. Petra Šišku na e-mailu: petr.siska@praha16.eu. Děkujeme! 

➡️ Pejsky venčete jinde
Dovolujeme si požádat pejskaře, aby respektovali snahu o vznik květinových záhonů a své pejsky venčili na jiných plochách. Děkujeme!
Zveřejněno: 11.04.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1200 x
Vytisknout