Rybáři uklízeli Na Radotínském potoce

Dvacet dobrovolníků radotínské organizace Českého rybářského svazu uklízelo začátkem dubna na dolní části pstruhového revíru Radotínského potoka. 

Výsledek? Několik desítek velkoobjemových pytlů posbíraného odpadu.

Radotín děkuje za vaši práci, milí rybáři! 

Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023 Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023 Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023 Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023

Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023 Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023 Úklid na Radotínském potoce, 2.4.2023

Zveřejňujeme text od Ing. Pavla Vrány, Ph.D. z Českého rybářského svazu:

Kvůli rannímu deštíku a zvýšené hladině potoka se místy sbíralo doslova s nasazením života. Díky brodícím botám a dlouhým gumovým rukavicím jsme sbírali odpadky na hladině i pod hladinou, na březích a v přilehlém okolí.

 Začali jsme na úrovni zastávky MHD „Safírová“ a postupovali směrem k cementárně, po obědě jsme pokračovali v oblasti nad „Lomy“. Hlavní část odpadků tvořily jako obvykle plasty, které ve formě měkkých obalů, PET lahví a kelímků, které tak snadno unáší voda i vítr. Brzy se ukázalo, že naše minulá brigáda velmi pomohla. Ubylo velkých a těžkých kusů odpadu.

Největším „úlovkem“ byl tentokrát hodně starý vršek sloupu elektrického vedení s mnoha porcelánovými izolátory. I ten se nám podařilo dotáhnout k silnici. Těší nás, že jsme nalezli a odstranili z přírody hodně keramických a skleněných střepů, o které se mohou snadno zranit zvířata i děti. Našli jsme dokonce i velkou nádobu s motorovým olejem.

Celkově se nám podařilo posbírat několik desítek velkoobjemových pytlů odpadu. Ty byly shromážděny na dvě sběrná místa a pracovníci radotínských technických služeb odvezeny k ekologické likvidaci. 

Tímto chceme vyjádřit vřelé díky všem těm, kdo neváhali přiložit ruku k dobrému dílu a také všem, kteří přispěli k zajištění pracovních pomůcek, občerstvení i k dobré náladě. Pytle a odvoz odpadků zajistila Městská část Praha 16.

 Věříme, že tak jako potok spojuje všechny, kdo žijí v jeho okolí, společná práce na dobrém díle spojuje lidi napříč věkovými kategoriemi a profesemi. Těšíme se i z dobré spolupráce s městskou částí, která má smysl a přináší bohaté ovoce. Proto se již nyní těšíme na další ročník této již „tradiční“ akce.

Zveřejněno: 12.04.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 957 x
Vytisknout