O radotínské lávce se diskutovalo na prestižní konferenci Eurosteel 2023 v Amsterdamu

Odborné pojednání o radotínské lávce přes Berounku se dostalo na konferenci Eurosteel 2023 v nizozemském Amsterdamu. Referát zpracoval a přednesl Vladimír Janata, projektant a spoluautor jejího návrhu. Prezentace se setkala s velkým zájmem, v rámci diskuse bylo položeno mnoho dotazů.

„Zaujala hlavně koncepce s jednodříkovým pylonem,“ uvádí Janata a dodává, že dotazy směřovaly i na montážní a předpínací postup, inovativní detaily zakončení a kotvení lanových závěsů. 


Prezentace, Eurosteel 2023, Amsterdam, Ing. Janata, radotínská lávka
1. strana z prezentace Ing. Vladimíra Janaty ke stavbě radotínské lávky přes řeku Berounku, konference Eurosteel, Amsterdam, 12. - 14.9.2023 (pdf) 


Celou prezentaci si můžete za poplatek stáhnout z Online Library Wiley



Amsterdamská konference je prestižní setkání, které se uskutečnilo 12. až 14. září. Prezentují se zde výsledky vědeckých prací a realizace významných staveb z ocelových konstrukcí. Stavbu 110metrového přemostění vybrala na konferenci Česká asociace ocelových konstrukcí. Ta je členem ECCS, která událost pořádá. Letos se jí zúčastnilo na 650 odborníků z pětačtyřiceti zemí světa.
 
Nová lávka je zajímavá zejména svým excentrickým zavěšením na jednom pylonu, který je kloubově uložen přímo na horním pásu příhradové konstrukce. Jejími autory jsou architekt Josef Pleskot a projektant Vladimír Janata. Výrobcem ocelové konstrukce byla společnost Excon. Lávka nahradila původní betonovou konstrukci z roku 1994, která byla po povodních staticky ve velice problémovém stavu. 
Zveřejněno: 26.09.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 923 x
Vytisknout